Picture of Redacció EsGinet.info

Redacció EsGinet.info

L’Institut Joan Ramis i Ramis reflexiona sobre la Menorca musulmana en una conferència literària per Sant Jordi

Amb motiu de la celebració de Sant Jordi, l’Institut Joan Ramis i Ramis va acollir ahir una conferència que ha servit per posar el focus en un dels períodes històrics més silenciats de l’illa: la Menorca musulmana. L’acte, moderat per Ismael Pelegrí, va comptar amb la participació de dos autors menorquins que han dedicat la seva obra recent a aquest passat sovint oblidat: Gabriel Subirats i Bartomeu Obrador.

Dues mirades, una mateixa època

Gabriel Subirats va presentar Lletres de Safrà, una novel·la que narra la vida d’una saga familiar durant les darreres dècades de la Menorca musulmana, just abans de la conquesta d’Alfons III. L’obra recupera la quotidianitat, els paisatges i els conflictes d’una Menorca que, segons Subirats, encara avui roman poc explorada dins la narrativa històrica illenca.

Per la seva banda, Bartomeu Obrador va compartir les claus del seu assaig La pupil·la de la mar, un text que no només aprofundeix en el passat islàmic de l’illa, sinó que també es qüestiona per què aquest període ha estat sistemàticament relegat en el relat oficial. Ambdós escriptors van voler destacar la poca visibilitat d’aquesta època en comparació amb la valoració més habitual que es fa d’altres etapes com la Menorca britànica o la Menorca talaiòtica.

El silenci d’un passat i la necessitat de recuperar-lo

Durant la conferència, els dos autors van debatre sobre els motius que els han dut a escriure sobre aquest lapse temporal i han posat sobre la taula la importància de recuperar la memòria d’un període històric que, malgrat la seva rellevància cultural i social, continua ocupant un lloc secundari dins la identitat menorquina.

Com a síntesi, Ismael Pelegrí ha resumit l’acte dient: “el diàleg entre els escriptors Biel Subirats i Bartomeu Obrador, al voltant de les seves obres Lletres de Safrà i La pupil·la de la mar, respectivament, ha estat més que profitós. Des de dos gèneres literaris diferents, la novel·la i l’assaig, han reivindicat la importància d’un període de la història de l’illa, l’andalusí, que no és valorat com es mereix en l’actualitat”.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar